Kérdésed van? Hívj most: +36703612044

Barabás Lőrinc: Elevator Dance Music – az album, amit nem lehet megunni…

Barabás Lőrinc: Elevator Dance Music – az album, amit nem lehet megunni…
Barabás Lőrinc trombitás, zeneszerző legújabb albumával olyan magaslatokba emeli a jazz, az elektro pop és a trombita egyveleggé kevert szólamait, amelytől az „semmihezsemhasonlíthatóvá” válik.

Ettől egyedi, megfoghatatlan stílusú, de mégis összhangjaiban egy rendkívül kellemes hangzású zene születésének lehetünk tanúi.

barabás lőrinc

Mi történik egy Elevator Dance Music lemezbemutató koncerten?

2016 -ban több zenei fesztivál és koncerthelyszín is otthont ad annak a rendhagyó zenei produkciónak, amit Barabás Lőrinc hozott magával. Sokan várták, még többen ismerték már eddigi pályafutásának albumait is, de amit a legújabb albumán felvonultat, arra talán senki sem számít.

„Igazi, ösztönszerű zenélés” – mondja Lőrinc, az egyik koncert utáni interjún. Majd egy kicsit jobban elmélyedve a zenei irányzatok meghatározásában azt kell megállapítanunk, hogy a produkcióra nincs jobb kifejezés, mint az: audiovizuális performance.

És akik ezt átélték, azok egy igen meghatározó zenei élményben részesültek, amit egy hamar biztosan nem felejtenek el!

Miről is szólt ez az audiovizuális performance?

Több éves zenei kísérletezgetési időszak után végre megtaláltam azt a stílust, amiben valóban örömmel játszom. Ez egy olyan világ, ahol egyszerre vannak jelen az előre megírt zenei alapok, a hangstílusok és effektek, a billentyű és a trombita. Ehhez társul még a képi megjelenés, amitől az előadás szavak nélkül is megszólaló produkcióvá válik.

Ha voltál már olyan koncerten, ahol tényleg magával visz a zene, nos, akkor ez ilyen!

Barabás Lőrinc több évet töltött külföldön – elsősorban Londonban – zenetanulással. Ez itteni életérzés, a nagyváros ritmusai és életképei jelennek meg ezen az albumon. Ha akarom transz-zenélésnek hívom, ha akarom free-jazznek, ha akarom instrumentális zenének. Teljesen mindegy, mert a vége úgyis csak az, hogy egy nemzetközileg elismert világzene alapjaival van dolgunk, amiről biztosan nagy és elismerő visszhangokat fogunk még hallani.

Bár Lőrincnek ez sem fontos. Saját magának való megfelelésből zenél. Nem tervez célközönséget, nem alkot rétegzenét, nem határol be műfajilag zenei irányzatokat. Hiszen akkor hogyan is beszélhetnénk ösztönszerűségről? Egyszerűen csak mindazt, ami benne van zeneileg és érzelmileg, azt kidolgozza és megvalósítja.

Ha valamihez, akkor ehhez a zenealkotáshoz feltétlenül szükséges az inspiráció. Honnan tudsz meríteni?

Mostanában én is hasonló zenéket hallgatok. A másik célom pedig, hogy olyan zenei alapot dolgozzak fel, hogy az élőzenévé váljon. Különböző pedálokkal, hangszínekkel kísérletezek, igyekezve kihasználni a technológia fejlődését. Maga a létrejött zene nagyon összetett: sávokat, különböző harmóniákat vagy ritmusokat feljátszok billentyűvel, trombitával, feldobolok kis minibillentyűvel. A lényeg, olyan zenei szerkezet összeállítása, amibe én tudom az egész folyamatot élőben irányítani. Én jól érzem magam ebben. Egy olyan kihívásokkal teli valami, ami egy új út az eddigi dolgaimhoz képest.

Aki további információkra kíváncsi Barabás Lőrinc munkásságával kapcsolatban.

Közösségi oldalán még több zenét és videót találtok!